Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Languedoc: alle kwaliteiten van de grote wijnen

Minervois, Fitou, La Clape … Al bijna 30 jaar is de opmars van Languedoc bezig. De regio werd lang met massaproductie geassocieerd, maar het moet gezegd: het potentieel is er. En dat dankzij de gevarieerde bodems, de unieke ligging tussen zee en gebergte, de wind die uit verschillende richtingen komt én het mediterrane klimaat dat voor gulle zonnestralen en weinig neerslag zorgt.

De appellatiehiërarchie van Languedoc kent ondertussen drie niveaus. Aan de basis vinden we de gewone appellatie Languedoc. Wijnliefhebbers tikken er wijnen met een uitstekende prijs-plezierverhouding op de kop. Een trapje hoger staan de subregionale appellaties: Corbières, Fitou, Minervois en Saint-Chinian, om er maar enkele op te sommen. De Crus du Languedoc staan aan de top. Het zijn terroirs waarvan de specifieke kwaliteit erkend wordt, zoals Corbières Boutenac, Minervois La Livinière, La Clape …

De dynamische wijnmakers in het zuiden geloven sterk in het potentieel van hun terroirs. Wij konden recent nog eens proeven en durven hen niet tegenspreken. Ontdek hieronder onze favorieten.

Château de Fauzan ‘L'Aldène’ 2016
A.O.P. Minervois La Livinière
(art. 322670)

De druiven worden bijna overrijp geplukt en dan op traditionele wijze gevinifieerd, met een heel zachte persing. Het resultaat: een frisse en elegante wijn met fruit en kruiden. Het wilde boeket wordt gedomineerd door zwart fruit (kers) en aangevuld met bruine tabak, zwartebessenlikeur, gegrilde toetsen en fijn hout. De nog jonge smaak start met een volle aanzet en krijgt een evenwichtig en fris vervolg tot in de lange finale. U proeft gerookte accenten en kruiden (zoethout), rijpe tannines en een verfijnde houttoets. Lekker bij een mooie stukje rund- of lamsvlees, stoofpotjes en zuiderse groenten.

Château Champ des Sœurs ‘Bel Amant’ 2017
A.O.P. Fitou
(art. 392550)

Laurent Maynadier is een ernstige wijnmaker die mooi werk levert in het maritieme Fitou en de appellatie naar een hoger niveau tilt. Zoals het grootste deel van zijn wijnen, maakt hij ook deze op traditionele wijze, zonder toevoeging van sulfieten. De sensuele en charmante neus verleidt met mooie frisse toetsen. U ruikt zoethout, zwart fruit, likeur en garrigue. De sappige en zijdezachte aanzet gaat een nog jong middenstuk vooraf. Laat u overtuigen door het ronde karakter, de kracht, de verfijning en de kruiden. In de finale keren het zwarte fruit en het zoethout terug, aangevuld met vijgen. Kortom, een authentieke wijn die we warm aanbevelen bij gevogelte, kalfsvlees, lamsvlees of een barbecue.

Domaine Georges Bertrand 2017
A.O.P. Corbières
Gérard Bertrand
(art. 322720)

Toen Georges Bertrand, een echte pionier in de appellatie Corbières, overleed, nam zijn zoon Gérard de fakkel over. En dat deed hij met verve, met oog voor kwaliteit en de expressie van het terroir. Deze wijn is daar een mooi voorbeeld van. Achter de diepe en helder paarse kleur schuilen aroma's van garrigue en zoete kruiden, een hele mooie fruitigheid, een mooie houttoets en een zweem van vanille. De smaak is vol, smaakvol en levendig, met flink wat fruit en kruiden (zoethout) en een frisse finale (munt). Een geschenk bij een barbecue of een kaasplank.

Château La Vernède 2018 BIO
A.O.P. Languedoc
(art. 322014)

Dit is een biowijn van Marion Paux-Rosset, de dochter van de eigenaar van het bekende Château La Négly. Het is haar eerste eigen domein en haar eerste wijn is meteen een schot in de roos! Geniet van de intens purperen kleur en het verfijnde boeket met veel fruit (framboos, bramen, cassis) en kruiden (peper, zoethout). En van de ronde, vlezige, fruitige en krachtige smaak met fijne en mooi versmolten tannines. Een aanrader bij rund, konijn, barbecue en een kaasplank.


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig van 8/4 t.e.m. 26/4/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op