Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Sauvignon blanc: een frisse wind door de wijnkelders

Van Frankrijk tot Zuid-Afrika, van de Verenigde Staten tot Nieuw-Zeeland, er is geen enkel wijnland dat geen sauvignon blanc heeft ingevoerd. De druif voelt zich overal thuis. En ze levert, afhankelijk van het klimaat, de bodem, de vinificatie en het moment van de oogst, wijnen in heel uiteenlopende stijlen.

Een eerste belangrijke factor is het moment waarop de druif geoogst wordt. Als sauvignon blanc geplukt wordt enkele dagen vóór ze optimaal rijp is, ontwikkelt ze aroma’s van buxus, venkel, asperges, rabarber en peper. Oogst de druivensoort wanneer ze perfect rijp is, en rijpe citrusvruchten zoals pompelmoes, bergamot en citroen nemen de bovenhand. Nog een paar dagen later wordt het een boeket met exotisch fruit zoals papaja en meloen, met iets minder frisheid in de mond.

Ook de aard van de bodem speelt een belangrijke rol. Mineralen zoals ijzer in bepaalde kalkbodems van de Loire zorgen bijvoorbeeld voor een boeket vol delicate rokerige toetsen.

Tijd om te proeven!

Black Cottage Sauvignon Blanc 2020
Marlborough - Nieuw-Zeeland
(art. 392782)

Deze Nieuw-Zeelander is heel fris in de neus met exotisch fruit, citroen en witte pompelmoes. De smaak is sappig en fris en heeft dezelfde aroma's als in de neus, aangevuld met ananas. De aangename mineraliteit maakt het geheel af. Lekker bij zeevruchten, gerookte zalm, pasta met vis, vegetarische gerechten en geiten- of schapenkaas.

Sutherland Elgin Sauvignon Blanc 2018
Western Cape - Zuid-Afrika
(art. 392233)

Een Zuid-Afrikaanse sauvignon blanc met een fris karakter en een heerlijk exotisch boeket waarin u ook een vegetaal kantje en zuren van citrusfruit (rijpe pompelmoes) ontdekt. De smaak is heel harmonieus en start fruitig, daarna opnieuw exotisch en een beetje vegetaal. Ook het zuurtje van rijpe pompelmoes keert terug. Zet hem op tafel bij aperitiefhapjes en (pasta met) vis.

Porta Gran Reserva Sauvignon Blanc 2019
D.O. Bío Bío Valley - Chili
(art. 392744)

De heldere, bleekgele kleur van deze Chileen kondigt een heel aangenaam boeket aan. U ruikt cassis, kruisbes, venkel, pompelmoes en tropisch fruit. Aroma’s die u stuk voor stuk ook proeft na een levendige aanzet met aangename zuren. De finale is karaktervol, met toetsen van citrusfruit en een leuk bittertje. Heerlijk bij aperitiefhapjes, schaal- en schelpdieren, vis, pasta met vis of groenten en een slaatje met geitenkaas.

Touraine A.O.P. Château de Pont Sauvignon 2019
(art. 322734)

In Touraine wordt maar liefst 80 % van de witte wijnen met sauvignon blanc gemaakt. Dit is een schoolvoorbeeld van de droge en bijzonder aromatische sauvignons uit de Loire. Een complexe en evenwichtige neus met knoppen van cassis, citrusfruit en wit en geel fruit. De smaak is krachtig, met licht gekonfijt fruit en een wat zuur bittertje in de lange finale. Als u aperitiefhapjes, (pasta met) vis of schapen- en geitenkaas op tafel zet, hoeft u niet te twijfelen.

Pouilly-Fumé A.O.P. Domaine Bouchié-Chatellier 'Les Rochailles Silex' 2019
(art. 322434)

Een uiterst elegante pouilly-fumé met een mooi fris boeket van rijp geel fruit en exotisch fruit (abrikoos, lychee). U ruikt ook een licht gerookte toets door de bodem vol vuursteen. Een slokje onthult een rijpe smaak vol fruit met een mooie lengte en een uitzonderlijk evenwicht. Onmisbaar bij zeevruchten en (pasta met) vis.


Ons vakmanschap drink je met verstand.
Rode Prijzen geldig van 4/3/2021 t.e.m. 7/4/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op