Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Portugal: rijzende ster aan het wijnfirmament

Portugal is een land vol tegenstellingen. Ingesloten valleien, steile bergen, hete zomers, overvloedig veel regen in de winter … en natuurlijk ook grootse wijnen. De wijnbouw is er in volle bloei, en het wijnaanbod is authentiek én gevarieerd. 

U vindt er maar liefst 300 druivensoorten, waarvan 250 inheemse. Afhankelijk van de regio veranderen sommige druiven van naam, en zelfs van karakter. De druivensoort tinta roriz (de Spaanse tempranillo), die vooral geteeld wordt in de Douro-vallei, heet aragonez in het zuiden. En de fernão pires, de bekendste witte druivensoort van het land, krijgt ook wel eens de naam maria gomes … U begrijpt het, het is niet altijd eenvoudig om uw weg te vinden.

Er zijn ook tal van appellaties, waarvan D.O.C. Douro een van de oudste in de wijnwereld is. Het is dan ook in deze regio (in het noordoosten, langs de grens met Spanje) waar het idee voor een herkomstbenaming in 1756 ontstond, en dat voor porto. De porto’s hebben een heel goede reputatie, maar vandaag ligt de focus in de Douro-vallei meer op het maken van rode wijnen. Die zijn goed voor zo’n 70 of zelfs 80 % van de totale productie.

Trekken we meer naar het zuiden, dan komen we in de wijnregio van Dão. De Dão-vallei heeft een D.O.C.-classificatie en is minder heuvelachtig. De wijngaarden zijn er beschermd tegen de warme oceaaninvloeden door het kustgebergte. Dankzij de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht rijpen de druiven er optimaal.

Maar genoeg gepraat: tijd om te proeven! Onze aankoper stelde voor u een geweldig starterspakket samen voor wie deze twee appellaties graag wil leren kennen. Twee douro’s en twee dão’s, telkens een witte en een rode.

Douro

Quinta da Rede Reserva 2018
D.O.C. Douro – Portugal
(art. 392590)

Verfijnde en verleidelijke aroma’s zetten de toon. U ruikt kleine bloemetjes, wit fruit, citrusfruit en vleugje vanille (van de houtrijping). Na een aanzet met geel fruit krijgt u nog meer fruitige tonen, opnieuw wat vanille en een mooi versmolten houttoets in het middenstuk. De lange finale van deze witte wijn heeft accenten van toast in petto. Ideaal bij vis in een romig sausje.

Vinha da Urze Reserva 2015
D.O.C. Douro – Portugal
(art. 392094)

Deze rode wijn met een nog jonge kleur verleidt met een floraal boeket. U ruikt ook rood fruit (kers) en kruiden, aangevuld met een likoreuze toets. Die aroma’s keren terug in de smaak, met kers en kruiden in de finale. Een elegante en complexe douro die frisser en toegankelijker is dan de kleur doet vermoeden. Lekker bij vlees, van rund en lam tot pasta en klein pelswild.

Dão

Rodeio 2018
D.O. Dão – Portugal
(art. 322998)

Deze lichtgouden, toegankelijke dão heeft een boeket met mineralen, citrusfruit en wit fruit. Hij doet het uitstekend bij pasta met vis, vegetarische gerechten en blauwgeaderde kazen. Waarom? Dankzij zijn sappige en levendige smaak, zijn fruitige en ronde karakter en zijn frisheid (zeste).

Quinta dos Carvalhais 'Mélange à 3' 2018
D.O.C. Dão – Portugal
(art. 392698)

Na de robijnrode kleur volgt een floraal boeket met toetsen van rijp rood fruit en munt. In de mond contrasteert de rustieke structuur mooi met het moderne ronde karakter. De wijn is ook strak en fris en heeft een lange finale met fruittoetsen. Een schot in de roos bij aperitiefhapjes, rood vlees of een kaasplank.


Ons vakmanschap drink je met verstand.
Rode Prijs geldig van 11/2/2021 t.e.m. 3/3/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op