Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Focus op syrah: 6de druif wereldwijd

De syrah is de inheemse druif van de Rhônevallei en van Zwitserland. Haar populariteit enorm gestegen, waardoor ze ondertussen goed is voor 4 % van alle wijnen. Zo staat ze wereldwijd op de 6de plaats, na cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, sauvignon blanc en pinot noir.

De syrah houdt meestal van steenrijke bodems die vrij diep zijn en een goede afwatering hebben. Vroegere granietrotsen of een mengeling van schiste en klei, de iets zuurdere bodems dus, zijn ideaal en zorgen voor minerale toetsen in de wijn. De syrahwijnen bezitten veel tannines waardoor ze heel lang bewaren. Bovendien zorgt de syrah vaak voor een aromatische rijkdom, met een uitbundig boeket dat ook altijd complex is en waarin u vooral rijp zwart fruit ontdekt (cassis, vlierbessen, braambessen …), maar ook bloemen (viooltjes) en kruiden (peper en tijm, rozemarijn … afhankelijk van de wijnstreek). De druif geeft geregeld ook wat ‘reductietoetsen’ aan de wijn. U ruikt dan een wild boeket (pels, leer …). Of een boeket met een zweem van ajuin, kool en stilstaand water. Het is dan ook een goed idee om zo’n wijn te karafferen en hem zo even te laten ‘ademen’.

Om deze uitzonderlijke druif echt te leren kennen stellen we u een kleine degustatie voor …

Domaine du Mas de Martin ‘Plein Sud’ 2017
I.G.P. Pays d'Oc
(art. 322345)

De jonge en intense kersenrode kleur wordt gevolgd door een boeket met wilde aroma’s van kruiden en aarde, aangevuld met een streepje likeur van zwart fruit (pruim, cassis). In de rijke, krachtige en rijpe smaak zitten fruit en kruiden, en een pepertje in de finale. Een aanrader bij cassoulet, eendenbout, gegrilde lam en pittige kazen

Sutherland Elgin Syrah 2015
Western Cape – Zuid-Afrika
(art. 392235)

Deze wijn start met een mooi paarse kleur en een boeket met veel fruit, een pepertje en een subtiele florale toets. De smaak opent fris en bezit een krokant middenstuk met aangename fruittoetsen en kruiden (peper). De opvallend frisse finale is een goede afsluiter van deze vlotte wijn. Lekker bij rood vlees (lam) en pasta met vlees.

Pérez Cruz ‘Limited Edition’ Syrah 2017
D.O. Maipo Valley – Chili
(art. 322522)

Wat een elegant boeket! U geniet van toetsen van tabak, zoethout, eucalyptus, peper en cassislikeur. Daarna wordt u getrakteerd op een volle, krachtige én fluwelige smaak met een warme finale waarin u opnieuw tabak, cassis en peper ontdekt. De gedroomde partner bij stoofpotjes, konijn en harde kazen.

Domaine Courbis ‘Les Royes’ 2017
A.O.P. Saint-Joseph
(art. 392048)

Deze côtes-du-rhône heeft een heel intense, bijna zwarte kleur. In de krachtige neus zitten mooie houttonen, tabak, laurier en fruit. De aanzet in de mond is pittig en wordt gedomineerd door hout, daarna een streepje cassislikeur en een toets van viooltjes in de finale. Rood vlees, stoofpotjes, konijn en pelswild zullen nog beter smaken met deze saint-joseph!


Ons vakmanschap drink je met verstand.
Rode Prijzen geldig van 14/1/2021 t.e.m. 10/2/2021, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op