Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Merlot: op en top souplesse

Merlot is een eerder onderdanige druivensoort. Ze past zich heel gedienstig aan aan de verschillende bodemsoorten waarin ze geplant wordt. Dat maakt dat ze niet alleen een van de meest wijdverspreide druivensoorten in Bordeaux is (58 % van de rode druivensoorten), ze is een van de meest geteelde ter wereld. We bekijken even in detail wat de druif ons te bieden heeft, wijnen inclusief.

Merlot is een relatief jonge druivensoort: ze werd voor het eerst vernoemd in Bordeaux aan het einde van de 18de eeuw. Ze kreeg haar adellijke brieven in 1855, toen ze samen met de andere druivenrassen uit de regio werd ingelijfd in het beroemde klassement van de Grands Crus du Médoc. De verdere verspreiding van de druif was nauw verbonden met de vrieskou van 1956. Het was toen dat de merlot bewees dat ze een kracht en weerstand bezat die zowat overal tegen opgewassen was.

De druif groeit vrij eenvoudig en geeft wijnen een fruitig en licht karakter als ze geplant wordt in ondiepe en waterdoorlatende bodems. Dat is het geval in de meeste generieke appellaties, en dan vooral in Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Het is ook het geval in Graves de Vayres, wat onze Château Jeantieu bewijst. Die is voor 100 % gemaakt van merlot.

Château Jeantieu ‘Cuvée Prestige’ 2016
A.O.P. Graves de Vayres

(art. 322322)

Deze ‘Cuvée Prestige’ heeft in het glas een jonge, intens rode kleur met het begin van evolutie. U ruikt meteen de fruitige aroma’s (rijpe, zoete kersen), gekonfijt fruit, kruiden en een subtiele houttoets. Neem een slokje en geniet van de volle, krachtige en opnieuw fruitige en kruidige smaak. Die is ook een beetje likeurig, met rijpe tannines en een pepertje in de finale. Een seizoenswijn die helemaal tot zijn recht komt bij eend, rood vlees (rund, lam), gegrild vlees, stoofpotjes of klein pelswild.


Merlot is toch vooral fan van vochtige en frisse bodems. Daarom gedijt ze prima in de klei-kalkbodems van de rechteroever in Bordeaux, waar Pomerol, Saint-Émilion en de Côtes de Blaye en de Bourg liggen. Daar heeft ze een iets virieler en pittiger kantje. Dat is ook het geval in Fronsac, een appellatie waar klei uitgesproken aanwezig is.
 

Château Tour Maillet 2017
A.O.P. Pomerol

(art. 322824)

De rode kleur met begin van evolutie is de voorbode van een boeket van rijp en gedroogd fruit met bosgeuren en heel subtiel hout. Na een ronde en smaakvolle aanzet vol fruit en kruiden, volgen er rijpe tannines en een volle, lekkere afdronk. Een must bij rood vlees of vlees met champignons. Past ook perfect bij pelswild.
 

Château Gigault ‘Cuvée Viva’ 2017
A.O.P. Blaye - Côtes de Bordeaux

(art. 470332)

Na de intens rode kleur met weinig evolutie volgen intens fruitige aroma’s (rijp rood en zwart fruit), aangevuld met discreet hout. In de soepele mond vindt u een overvloed aan fruit terug, met als klap op de vuurpijl rijpe en ragfijne tannines. Een wijn op maat gemaakt bij rood vlees, gebraad en klein pelswild.
 

Château Carlmagnus 2018
A.O.P. Fronsac

(art. 392358)

Dit piepjonge millésime is weer een schot in de roos. Charmant en verleidelijk, met rijpe en zachte tannines. Laat u verleiden door zijn boeket met rijp rood en zwart fruit, fruit op alcohol, gekonfijt fruit en discreet hout. U geniet van een krachtige en volle aanzet met een toets van confituur, de smaak is daarna likeurig. Lekker bij stoofpotjes, cassoulet of pluim- en pelswild.


In het buitenland is de recente geschiedenis van merlot gekenmerkt door daverende successen, bijvoorbeeld in Californië. Begin jaren 70 experimenteerde een handvol Californische wijnmakers met assemblages van cabernet en merlot. Ze ontdekten zo dat merlot ook in monocépages verleidelijke, ronde en fruitige wijnen oplevert, die meteen in de smaak vielen bij het Amerikaanse publiek. Merlot werd een populaire druivensoort. Dankzij het warme klimaat in het zuidwesten van de Verenigde Staten hebben merlot-wijnen er een intens fruitig profiel met smaakvolle en zoete toetsen van zwart fruit, pruim, chocolade of gekonfijt fruit.


Château Sainte-Michelle Merlot 2017
Columbia Valley - Verenigde Staten

(art. 392860)

De intens zwartrode kleur met kersenrode rand kondigt intense aroma's van praliné en braambes aan, aangevuld met een fijne rokerige toets. De smaak is tegelijkertijd zacht en rijk, met licht korrelige tannines en een minerale ondertoon. In de finale zitten toetsen van confituur (zwart fruit) en koffie. Hemels bij rood of wit vlees, of een kaasplank.


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig van 16/11 t.e.m. 3/12/2020, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op