Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Carignan: heer en meester van de hooggelegen wijngaard …

De druivensoort carignan komt oorspronkelijk uit Aragón, in het noordwesten van Spanje. Toch is ze net zo goed aanwezig in de Languedoc, in Noord-Italië, Sardinië en Algerije. Ze groeit het best in een warm - of zelfs heel warm - klimaat.


Oude wijnstokken en lage rendementen

Carignan was vroeger erg populair omdat ze voor hoge rendementen zorgde. Die konden oplopen tot 200 hectoliter per hectare. Maar de mindere kwaliteit van die wijnen zorgde voor blutsen in de reputatie van de druivensoort. Tot scherpzinnige wijnmakers besloten om voor lagere rendementen en een hogere kwaliteit te gaan.


Donkerkleurige gastronomische wijn

Vandaag is carignan heel populair, vooral wanneer de druif van oude wijnstokken komt. In Frankrijk is het een van de blauwe druivensoorten die het meest gekweekt wordt. Ze levert pittige wijnen op met een donkere kleur, een aangenaam zuurtje en vooral een intens boeket met zwart fruit en warme kruiden. Meestal wordt er gewerkt met een maceratie met koolzuur (‘macération carbonique’), waardoor de wijnen zachter, soepeler en fruitiger worden.


100 % carignan of assemblages

De beste wijnen gemaakt van 100 % carignan komen van oude wijnstokken met heel lage rendementen. Die wijnstokken zijn de basis van de vermelding ‘Vieux Carignan’ die u op sommige etiketten terugvindt. Toch is de carignan op haar best in assemblages. Zo is ze perfect te combineren met bijvoorbeeld grenache, syrah of cinsault. Dankzij haar kracht geeft ze die druivensoorten te kans om volledig open te bloeien

Wij hebben voor u een paar typische voorbeelden geselecteerd waarin carignan de hoofdrol speelt, zowel monocépages als assemblages.


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig van 26/10 t.e.m. 15/11/2020, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op