Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Biodynamische landbouw: de principes

Biodynamische wijnen zijn razend populair. Maar zijn ze daarom beter dan traditionele wijnen? En wat zijn de verschillen tussen biologische en biodynamische wijnen? Wij geven u graag een paar antwoorden, en stellen u natuurlijk ook enkele biodynamische wijnen voor.


Biologische wijnen

Bij biologische landbouw werken boeren systematisch zonder chemische producten. Zo respecteren ze de natuurlijke grondstoffen en het milieu. In de wijnbouw zijn dat ideeën die onze voorouders maar al te goed kenden: de grond levend houden door hem te bewerken, ziektes voorkomen met een laag rendement en aangepaste wijnbouwmethoden (zoals bladeren verwijderen), organische meststoffen gebruiken … Om het label ‘bio’ te mogen dragen, moet een wijn ook voldoen aan strenge Europese wetgeving rond de oorsprong van de druiven, toegestane producten en vinificatie.


Biodynamische wijnen

Biodynamische landbouw is een meer recente trend in de wijnbouw. De wijnbouwer past de principes van de biologische teelt toe en bevordert tegelijkertijd het evenwicht tussen de elementen die elkaar in een wijngaard beïnvloeden (wijnstokken, de grond, de lucht, de zon, de maan …). Zo kan de wijnbouwer de immuniteit van zijn wijnstokken versterken door natuurlijke preparaten te gebruiken op specifieke momenten van het jaar.

Tijdens de vinificatie waakt hij er ook over om de wijn niet te veranderen door te veel in te grijpen. Een biodynamische wijnbouwer past zijn methodes aan de wijnstokken aan. Hij wil zo een wijn van hoge kwaliteit maken, die originele eigenschappen heeft die hij dankt aan de unieke elementen van het terroir. Het is ook zijn doel om het evenwicht in de natuur te bewaren en de harmonie tussen de wijnstokken, de grond en het milieu te bevorderen.

Uitspraken doen over de uiteindelijke kwaliteit van biodynamische wijnen is moeilijk. Zijn ze per definitie beter dan hun klassieke broertjes? Wij laten u daar graag zelf over oordelen. Een ding is zeker: deze wijnmakers steken al hun energie én overtuiging in het maken van evenwichtige en authentieke wijnen.

Neem vooral zelf de proef op de som met deze rode en 2 witte hoogvliegers, nu met Rode Prijzen.


Ons vakmanschap drink je met verstand
Rode Prijzen geldig van 26/10 t.e.m. 15/11/2020, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op