Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Sicilië & Corsica
eilandwijnen met karakter

Is het de grote verscheidenheid aan druivensoorten in Sicilië die de nieuwsgierigheid wekt? Is het succes van Corsica te danken aan het vurige temperament van de wijnen? Onze specialisten vertellen u meer over de eilanden en stellen u 4 authentieke wijnen voor.

Het vrijgevige Sicilië

Niet iedereen weet het, maar de naam van dit eiland komt uit het Arabisch (‘Sic-El-Aya’) en betekent ‘land van wijn en olijven’. Typisch voor Sicilië is de vulkanische bodem, die het te danken heeft aan de Etna.

Het eiland kent ook een bijzonder warm klimaat, vooral in het zuiden, waar de luchtvochtigheid eerder hoog is. Voeg daar nog sirocco aan toe, een zuidelijke wind die hete, zilte lucht uit de Sahara naar onder andere Sicilië voert, en u heeft een waar paradijs voor wijnbouw. En dan vooral het ideale klimaat om biologische wijnen te maken.

De 120.000 ha wijngaarden op het eiland vormen een twintigtal appellaties (waarvan slechts één D.O.C.G.). Qua oppervlakte maakt dat van het eiland de grootste wijnregio van Italië. Er groeien tientallen lokale en internationale druivensoorten: grillo, catarratto, inzolia, malvasia en zibibbo voor wit, en frappato, nerello mascalese, perricone en natuurlijk de onontkoombare nero d’avola voor rood.

Castellucci Miano

We zoomen in op Castellucci Miano, een uniek domein in het hart van Sicilië, in de regio Valledolmo. Commercieel directeur Piero Buffa en wijnmaker Tonino Guzzo besloten om de wijnstokken er op de oude manier (in bosjes, met wijnstokken van 40 tot 60 jaar) én op duurzame wijze te kweken. Ze plantten de stokken op kleine percelen van gemiddeld ongeveer 1 ha groot en op een hoogte tussen de 700 en 1.050 m.

Sicilia I.G.T. ‘PerricOne’ 2016
Castellucci Miano
(art. 322550)

Deze wijn, voor 100 % gemaakt uit perricone, heeft een heel kruidige neus (peper) die tegelijkertijd warm en fris is. Die wordt aangevuld met aroma’s van rood fruit en fijne likeur, die terugkeren in de volle en intense smaak. U proeft ook opnieuw kruiden, vlak voor de frisse finale.

Valledolmo - Contea di Sclafani D.O.C. ‘Miano’ Catarratto 2018
Castellucci Miano
(art. 322844)

Deze witte wijn ruikt heerlijk naar bloemetjes, honing, perzik en mango, verfraaid met gerookte accenten. In de mond is hij eerst rond en soepel, daarna levendig en fris (citroentoets en een beetje mineralen). En wat een mooie lengte!

Het eigenzinnige Corsica

Corsica, Île de Beauté, wordt ook wel ‘een berg in de zee’ genoemd. Met een gemiddelde hoogte van 568 m boven het zeeniveau is Corsica het hoogste eiland van de westelijke Middellandse Zee. De wijnbouw dateert er al van de oudheid, maar sinds de jaren 1980 is er een ware heropleving aan de gang. De kwaliteit van de wijnen wordt alsmaar beter en de volumes worden onder controle gehouden.

Het eiland is de zonnigste regio van Frankrijk, met een mediterraan klimaat, al valt er tijdens de zachte winters heel wat neerslag. Het kent ook heel wat winden (tramontane, sirocco, libeccio, grecale, mistral en mezzogiorno). Het drogende effect daarvan heeft een positieve invloed op biologische en biodynamische wijnbouw.

De grootste wijngaarden liggen in het oosten van het eiland, dat rijk is aan vlaktes. In het bergachtige westen liggen kleine wijngaarden veel meer versnipperd, vaak dicht bij de kust. De grote bodemdiversiteit (graniet, schist, kalksteen, klei, zand) geeft elk perceel zijn eigen stijl. Dat wordt nog versterkt door de keuze voor lokale druivensoorten - het eiland telt er meer dan 30, allemaal met een al even melodieuze naam (nielluccio, sciaccarello …).

Clos Venturi

Focus op Clos Venturi, een van de zeldzame wijngaarden in de bergen. Hij ligt in het centrum van Corsica, waar een extreem klimaat heerst (45 °C in de zomer, -10 °C in de winter). De Venturi kweken er maar liefst 17 druivensoorten, waaronder ook oude – bijna vergeten - soorten.

De wijngaard wordt al 35 jaar beheerd volgens de principes van de milieuvriendelijke en biodynamische teelt. Sinds 2015 heeft hij het HVE-certificaat (Haute Valeur Environnementale). De wijnen zijn bovendien momenteel in omschakeling naar bio. Vanaf de volgende oogst zijn ze officieel biologisch.

Clos Venturi ‘Brama’ Bianco Gentile 2019
A.O.P. Corse
(art. 392317)

Een elegante witte wijn voor fijnproevers. Hij is voor 100 % gemaakt uit bianco gentile en rijpte op zuiver bezinksel. U ruikt toetsen van peer, citroen en aromatische kruiden, en proeft een mooie minerale toets en een aangename vettig kantje.

Clos Venturi 2017
A.O.P. Vin de Corse
(art. 392396)

Een rode karakterwijn, gemaakt van een assemblage van nielluccio (50 %), sciaccarello (40 %) en carcajolu neru (10 %). Laat u verleiden door de uitbundige aroma’s van maquis en de fluwelige smaak met toetsen van vijg, pruim en peper.

Profiteer t.e.m. 25/10/2020 van een uniek aanbod:

Combineer naar keuze, zonder herverpakkingskosten. geldig zolang de voorraad strekt
Ons vakmanschap drink je met verstand

Sorteer op