Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Wijn & herfstgerechten
foodpairing

In de keuken kondigt de herfst de terugkeer aan van rijkere gerechten met meer uitgesproken smaken. Aan tafel maken frisse en lichte zomerwijnen dan weer plaats voor rondere en krachtigere, zelfs kruidigere wijnen. Om de gerechten en wijnen op elkaar af te stemmen doen we graag een paar suggesties voor smakelijke combinaties.

Klein pelswild en stoofpotjes

Niets beter dan een kruidige wijn als begeleiding bij een lekker gekruid herfstgerecht. En zoals zo vaak is syrah niet ver weg als het over kruidige aroma’s gaat! Dat is het geval voor deze côtes-du-rhône die voor 100 % met die druif gemaakt is.

Domaine Courbis 2018
A.O.P. Saint-Joseph
(art. 322120)

De aromatische kruiden stuiven uit het glas, samen met viooltjes en zwart fruit. Ook de smaak zit boordevol kruiden en zwart fruit, met een charmante finale. Ideaal om het hoofd te bieden aan de uitgesproken smaak van haas, bijvoorbeeld. Ook ideaal bij stoofpotjes of rood vlees gerookt boven een houtvuur.

Rood vlees

Cabernets sauvignons zijn uitgelezen herfstwijnen. Kracht, een flinke dosis tannines, zwart fruit, houtkruiden … Ze zijn op maat gemaakt om een mooi stuk rund of lam te vergezellen. Onze keuze: deze volle en krachtige pessac-léognan uit 2016.

Château Le Sartre 2016
A.O.P. Pessac-Léognan
(art. 322973)

Deze bordeaux, gemaakt met 60 % cabernet sauvignon, heeft een neus vol zwart fruit met aardse tonen. In de mond opnieuw (rijp) zwart fruit, vergezeld van lichte kruidige toetsen en sappige tannines die mooi versmolten zijn. Heerlijk bij lamskoteletten met boontjes en aardappelen met rozemarijn.

Italiaanse keuken

Ook de Italiaanse keuken biedt schatten voor wanneer het buiten kouder wordt. Smakelijk krachtvoer, en wijnen die daar goed bij passen. Vooral deze schitterende, drinkklare Toscaan is een van onze favorieten!

Toscana I.G.T. ‘D’Ovidio’ 2011
San Luciano
Toscana – Italië
(art. 322318)

Deze krachtige wijn is fris en zowel in de neus als in de mond heel aromatisch met complexe aroma’s die perfect bij de herfst passen. Fruitlikeur, kirsch, tijm, tapenade, mokka, praliné, balsemtoetsen … De ideale metgezel voor osso buco alla milanese of saltimbocca alla romana.

Ree

In de Bourgogne is de herfst het lekkerste seizoen. De bossen zitten vol wild en champignons groeien volop. De wijngaarden kleuren alle tinten rood en geel. Deze intense en toch luchtige pinot noir past perfect bij de heerlijk delicate smaak van ree.

Ladoix 1er Cru A.O.P. ‘Les Corvées’ 2015
Domaine Chevalier
(art. 392437)

De wijnen van het domein Chevalier staan bekend als elegant en delicaat, met net genoeg structuur. Deze zachte, fluwelige en krachtige ladoix 1er cru is geen uitzondering op die regel. Zijn nobele houttoets en warme kruidige aroma’s doen wonderen bij een medaillon van ree met bijvoorbeeld raapjes of boschampignons.

Kalkoen

Van dit gevogelte, de koning van Kerstmis, geniet u het best met een witte wijn die voller en ronder is, in tegenstelling tot de frissere exemplaren die u in de zomer drinkt. We zijn deze wijn ver gaan zoeken, in Nieuw- Zeeland, maar hij is de omweg zeker waard.

Two Rivers ‘Clos des Pierres’ Chardonnay 2017
Marlborough - Nieuw-Zeeland
(art. 322375)

Deze chardonnay is het toonbeeld van evenwicht. De neus is fijn en complex. In de mond zijn de goed aanwezige houttoetsen, frisse mineralen en rijp fruit perfect in harmonie. Een genot, vooral bij kalkoenfilet met bijvoorbeeld puree van kastanje en selder en gestoofd witloof.

Profiteer t.e.m. 25/10/2020 van een uniek aanbod:

Combineer naar keuze, zonder herverpakkingskosten. geldig zolang de voorraad strekt
Ons vakmanschap drink je met verstand

Sorteer op