Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Champagne
Wist u dat?

Onze wijnaankoper Rohan verzamelde tijdens zijn opleidingen over en bezoeken aan Champagne heel wat informatie in zijn notitieschrift. Hij heeft daar nu een hoop interessante weetjes in teruggevonden. Nieuwsgierig? Hierbij wat gespreksstof voor uw volgende avond onder champagneliefhebbers!

Het persen

Zoals bepaald in de voorschriften wordt enkel het beste sap bewaard. Van de droesem van 4.000 kg druiven (de meeteenheid van persing in Champagne) haalt men niet meer dan 2.550 L wijnmost. De eerste 2.050 liter vormt de cuvée, het meest pure sap. De volgende 500 liter wordt taille genoemd.

Hoe zachter en trager de persing, hoe beter de kwaliteit van het sap. Wat overblijft na het persen (de rest van het sap, schillen, steeltjes, pitjes), aignes genoemd, wordt afgescheiden om er de marc van champagne van te maken.

De prijs van de druif

De prijs per kilo druiven in Champagne is bijzonder hoog en bepaalt ook de uiteindelijke prijs van uw fles. Volgens de voorschriften is er ongeveer 1,2 kg druiven nodig voor een fles van 75 cl. En voor bijvoorbeeld een grand cru kost een kilogram druiven al snel 7 €.

De wijnoogst

In Champagne is het verplicht om druiven met de hand te plukken. Dat draagt ook bij aan de kwaliteit van het uiteindelijke product. Terwijl ze in heel wat andere regio’s een oogstmachine gebruiken, doen ze dat hier dus niet. Alleen al in Champagne wordt er elk jaar een beroep gedaan op 120.000 plukkers. Een flinke organisatie … waar ook een prijskaartje aan vasthangt.

Geen herbiciden … tegen 2025
De Champagnestreek heeft zich geëngageerd om tegen 2025 geen enkel herbicide meer te gebruiken. Heel wat wijnboeren hebben niet gewacht en zijn al begonnen met die milieuvriendelijke omschakeling.

Champagne Laurent-Perrier ‘Cuvée Rosé’
brut
(art. 481023)

Deze mythische cuvée van Laurent-Perrier, voor het eerst gemaakt in 1968, wordt erkend als een van de beste roséchampagnes ter wereld. De rijping van minstens 5 jaar en de assemblage van de beste cru’s van de Montagne de Reims hebben daar veel mee te maken … Het resultaat: een 100 % pinot noir die zuiver en fris is in de mond, vol mooi rood fruit.

Champagne Collard-Picard ‘Cuvée Dom. Picard’ Blanc de Blancs
brut Grand Cru
(art. 481016)

Een uitzonderlijke cuvée, enkel gemaakt in uitzonderlijke wijnjaren. Precisie, elegantie, aromatische rijkdom, een ongelofelijke lengte … met ook de ronde en gulle troeven van de chardonnay, waarmee deze grand cru 100 % gemaakt is. Een echt geschenk!

Champagne Voirin-Jumel Millésime 2012
brut Grand Cru
(art. 481041)

Deze grand cru uit de Côte des Blancs is echt een feestelijke champagne. Hij is voor 100 % gemaakt van chardonnay en ook 100 % van het millésime 2012, een heel geslaagd jaar in Champagne. Hij heeft een heel fris boeket, vol gedroogde vruchten. Ook de smaak is heel fris, vineus en met weinig dosage. Opnieuw tonen van gedroogd fruit en een toets van brioche in de finale.

Champagne Soutiran ‘Perle Noire’
brut Grand Cru
(art. 481037)

Deze 100 % pinot noir is een champagne voor echte fijnproevers. Een subtiel boeket typisch voor pinot noir: rood fruit, brioche, toast, rozen en pure chocolade. Hij verrast met een krachtige, volle smaak met rijp fruit en een geroosterde toets. Het toonbeeld van evenwicht en frisheid, tot in de lange finale.

Profiteer t.e.m. 25/10/2020 van een uniek aanbod:

Combineer naar keuze, zonder herverpakkingskosten. geldig zolang de voorraad strekt
Ons vakmanschap drink je met verstand

Sorteer op