Naar hoofdnavigatieNaar andere shop
Naar het overzicht

Nieuw-zeeland
tussen de groten

In amper een paar jaar tijd is Nieuw-Zeeland grote wijnen beginnen te maken. Dat lukt dankzij een uitzonderlijk klimaat, heel interessante bodems en de noeste arbeid van wijnbouwers die ervaring opdeden in Europa. Het land heeft zo’n 30.000 ha aan wijngaarden (nauwelijks meer dan Bourgogne) en hoeft zich zeker niet te schamen over de kwaliteit, zoals tal van welverdiende internationale onderscheidingen bewijzen.

Verschillende klimaten

De sauvignon blanc heeft in Nieuw-Zeeland haar tweede jeugd gevonden. En ook pinot noir en chardonnay, liefhebbers van gematigd weer, geven er nu verbazingwekkende resultaten. Het Noorder- en Zuidereiland hebben heel verschillende klimaten. In het noorden is het heerlijk tropisch, het meest zuidelijke eiland kent dan weer haast een poolklimaat. Wijnstokken gedijen dus het beste op het Noordereiland en in het noorden van het Zuidereiland (de regio van Marlborough). Ze zorgen er voor frisse en elegante wijnen.

Dave Clouston als spilfiguur

Het bewijs is het domein Two Rivers, beheerd door de dynamische Dave Clouston. Hij volgde verschillende opleidingen over vinificatie, vooral in Corsica. De naam Two Rivers komt van de twee voornaamste stromen die het hart van de wijngaard in Marlborough van water voorzien: de Wairau River en de Awatere River.

De missie van Dave: elegante wijnen maken met flink wat karakter. Niet op de vlaktes, zoals de meeste producenten, maar op zachte heuvels met kleibodem. Hij vinifieert de wijnen met zorg. Zo kiest hij de meest geschikte recipiënten, afhankelijk van het perceel en de druivensoort (inox vaten, grote open houten vaten, kleien amforen …). De meeste van zijn wijnen worden gemaakt zonder collage (toevoeging van eiwitten om de filtering voor te bereiden) en worden ook niet gefilterd. Zo behouden ze hun complexiteit en textuur.

Two Rivers ‘Convergence’ Sauvignon Blanc 2019
Marlborough
(art. 322271)

Een expressieve en elegante sauvignon die heel fris is. Toetsen van citrusfruit en een mooi vet kantje. Dat dankt deze wijn aan de rijping sur lie (op eigen gistdroesem) en aan een deel van de wijn (10 %) dat in eivormige betonnen cuves en op eikenhout rijpt.

Two Rivers ‘Tributary’ Pinot Noir 2018
Marlborough
(art. 322005)

Magnifieke pinot noir met een charmante pinot-neus (klein rood fruit), heel verfijnd en fris (munt, basilicum). Het fruitige, luchtige en heel pure palet is een zachte streling voor de tong.

Profiteer t.e.m. 25/10/2020 van een uniek aanbod:

Combineer naar keuze, zonder herverpakkingskosten. geldig zolang de voorraad strekt
Ons vakmanschap drink je met verstand

Sorteer op