Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Sangiovese: de koning van Toscane

Italië heeft heel wat bekende druiven, maar de sangiovese spant de kroon. Zeker in Toscane, waar hij op grote schaal geteeld wordt voor de beroemde chiantiwijnen. De sangiovese zorgt voor aangename, gastronomische wijnen die helemaal van karakter veranderen als ze ouder worden.

Van de hel naar de hemel
De naam sangiovese is afgeleid van het Latijnse ‘sanguis jovis’ of ‘het bloed van Jupiter’. Met een beetje gevoel voor overdrijving zeggen de wijnmakers in Toscane dat de goddelijke druif hen in moeilijke jaren meeneemt naar de hel. Maar in een goed jaar bezorgt ze hen de hemel op aarde.

Roots in … Napels
Verrassend genoeg heeft de druif roots buiten Toscane. Want de sangiovese is een kruising van de Toscaanse druif ciliegiolo en de calabrese di montenuovo. Dat is een druif uit de regio van Napels. De sangiovese heeft ook enkele varianten zoals de sangiovese grosso waarvan de druiven groter zijn, en de sangiovese piccolo, kleiner en minder verspreid.

Gastronomische plezierwijn
Genoeg theorie, we gaan wijnen drinken! Wat mag u verwachten in uw glas? Een jonge sangiovese bezit typische toetsen van rood (kersen, krieken) en zwart fruit (cassis, braambessen), en kruiden (vanille). In de mond ontdekt u ook een frisse aciditeit en uitbundige tannines. Het zijn echt gastronomische wijnen. Niet toevallig passen ze goed bij de Italiaanse en Toscaanse keuken: gerechten met lam, gegrild vlees, prosciutto, gerijpte kazen … Maar een eenvoudige sangiovese is ook heel lekker bij een pasta met een tomatensaus.


Typische bostoetsen bij veroudering
Het karakter van een sangiovese kan helemaal veranderen als de wijn veroudert. Denk daarbij aan typische bostoetsen zoals champignon en truffel en een dierlijk accentje (pels). Hier trakteren we u op 4 sangioveses: 2 uit 2013 en 2 uit 2015. Heel interessant om die eerste tekenen van evolutie zelf te ontdekken …


Rode Prijzen geldig van 25/9 t.e.m. 25/10/2020, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op