Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Minerale wijnen in de kijker


Niet alleen water draagt het label ‘mineraal’. Ook sommige wijnen kunnen zo bestempeld worden. Dat vraagt een woordje uitleg … met een aantal wijnen ter illustratie.

Eerst even een kleine herhalingsles chemie: mineralen ontstaan als een base (kalium, calcium, magnesium …) en een zuur samenkomen en een mineraal zout vormen.

In de wijngaarden, vooral die van grote terroirs, krijgen de wijnstokken via hun wortels veel mineralen binnen. Vaak is de grond er ook wat armer en ligt hij dicht bij een moedergesteente of bodem rijk aan kalk, schist, graniet of zandsteen.

Dankzij de zuren in de wijn (citroenzuur en wijnsteenzuur) kunnen de moleculen binden en kunnen er minerale toetsen tot stand komen. Dat valt vooral op bij witte wijnen, die wat meer zuren hebben. Bij rode wijnen daarentegen maskeren de tannines en het alcoholgehalte de mineralen, zodat die minder duidelijk te herkennen zijn.

Mineralen komen op verschillende manieren tot uiting. Om dat te bewijzen, laten we u kennismaken met 3 witte en 3 rode wijnen, uiteraard uit minerale terroirs. Profiteer van hun Rode Prijzen.


Etna Rosso D.O.C. 'Tascante' 2014
Tasca d'Almerita
Sicilia – Italië
(art. 392977)

Deze Siciliaan van vulkanische grond palmt u in met zijn aroma's van licht gekonfijte rode vruchten. Dat fruit keert terug in de sappige smaak en wordt aangevuld met een gerookte toets. Heerlijk bij rund- en lamsvlees of een kaasplank.


Pouilly-Fumé A.O.P. Domaine Bouchié-Chatellier 'Esprit de Clocher' 2017
(art. 322018)

De naam pouilly-fumé belooft eigenlijk al een wijn met gerookte toetsen. Bij dit exemplaar vindt u ze terug in het boeket, samen met groene appel, citrusfruit en buxus. In de smaak ontdekt u zachte zuren voor de minerale finale. Lekker bij schapen- en geitenkaas, schaal- en schelpdieren en vis.


Domaine du Bois de Saint-Jean 'Les Ventssssss' 2016
A.O.P. Côtes du Rhône
(art. 392032)

Uitbundige aroma’s van Provençaalse kruiden, aalbessengelei en viooltjes gaan een kruidige en minerale smaak vooraf. U proeft ook fruitige tannines en kersenlikeur. Doet het goed bij wit en rood vlees (bv. op de barbecue), stoofpotjes en een kaasplank.


Two Rivers 'Clos des Pierres' Chardonnay 2017
Marlborough - Nieuw-Zeeland
(art. 322375)

Bij deze chardonnay zorgen de mineralen ervoor dat de smaken van hout, menthol, vanille en citroenzeste worden aangevuld met extra frisse toetsen. Het boeket had u al verleid met aroma’s van bloemetjes en geel en wit fruit. Schenk deze wijn bij zeevruchten, (pasta met) vis, gevogelte of jonge harde kazen.


Fixin A.O.P. 'Les Champs des Charmes' 2017
Domaine du Vieux Collège
(art. 470277)

De typische pepertoetsen van een fixin vormen in het boeket een mooi samenspel met de toetsen van rood en zwart fruit en verfijnd hout. In de complexe, verfijnde en heel fruitige smaak opnieuw peper- en houtaccenten, aangevuld met mineralen. Sterk aanbevolen bij barbecue (wit vlees), pasta en vegetarische gerechten.


Vigneti delle Dolomiti I.G.T. 'de Vite' 2018
J. Hofstätter
Trentino - Alto Adige
Italië
(art. 470226)

Deze wijn uit de Dolomieten heeft een fris en fruitig boeket (net een boomgaard) en een mooi levendige en sappige smaak met accenten van pompelmoes en een vettige toets. Een aanrader bij vis, schaal- en schelpdieren en pasta met groenten en/of vis.

Rode Prijzen geldig t.e.m. 20/2/2020, zolang de voorraad strekt.


Sorteer op