Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Ode aan de minerale wijnen

Niet alleen water draagt het label ‘mineraal’. Ook sommige wijnen kunnen zo bestempeld worden. Dat vraagt om een woordje uitleg ...

Eerst even een kleine herhalingsles chemie: mineralen ontstaan als een base (kalium, calcium, magnesium …) en een zuur samenkomen en een mineraal zout vormen.

In de wijngaarden, vooral die van grote terroirs, krijgen de wijnstokken via hun wortels veel mineralen binnen. Vaak is de grond er ook wat armer en ligt hij dicht bij een moedergesteente of bodem rijk aan kalk, schist, graniet of zandsteen.

Dankzij de zuren in de wijn (citroenzuur en wijnsteenzuur) kunnen de moleculen binden en kunnen er minerale toetsen tot stand komen. Dat valt vooral op bij witte wijnen, die wat meer zuren kunnen hebben. Bij rode wijnen daarentegen maskeren de tannines en het alcoholgehalte de mineralen, zodat die minder duidelijk te herkennen zijn.

Minerale aroma’s komen bijvoorbeeld voort uit koolwaterstof, jodium (voor wijngaarden dicht bij een zee of oceaan), of vuursteen die in een grote concentratie een gerookte toets aan de wijn geeft.

Mineralen komen op verschillende manieren tot uiting. Om dat te bewijzen, laten we u kennismaken met 2 witte en 2 rode wijnen, uiteraard uit minerale terroirs. Profiteer van hun Rode Prijzen.

Gavi del Comune di Gavi D.O.C.G. 'Rovereto' 2016
Michele Chiarlo
Piemonte – Italië

(art: 322421)

Deze bijzonder aangename witte wijn heeft een boeket van venkel, rijpe citroen en geel fruit (reine claude). Hij heeft een frisse, sappige en zilte smaak waarin u toetsen van appel, citroen, verse munt en vuursteen ontdekt.

Een aanrader bij aperitiefhapjes, vegetarische gerechten, vis, schaal- en schelpdieren.

Anjou Blanc A.O.P.
Château Soucherie Blanc Ivoire 2016

(art: 322053)

Achter zijn heldergele kleur schuilt een boeket van wit fruit (peer) en pitfruit (perzik, gedroogde abrikoos). U proeft een volle aanzet met honing en fruit, een levendig en gastronomisch middenstuk en een lange en minerale afdronk met toetsen van appel (granny smith).

Lekker bij forel en vis in roomsaus.

Etna Rosso D.O.C. 'Tascante' 2014 Tasca d'Almerita
Sicilia – Italië

(art: 392977)

Een lichtrode wijn met een fris boeket vol licht gekonfijte rode vruchten. Hij heeft een volle, heel lange en sappige smaak met opnieuw rood en gekonfijt fruit en gerookte toetsen.

Schenk deze wijn bij rund- of lamsvlees en kaasschotels.

Pommard A.O.P. 2016
Domaine Denis Carré

(art: 322588)

De jonge kersenrode kleur van deze wijn verklapt zijn aroma’s van kersen en krieken, bessen, zoete kruiden, fruit op alcohol en verfijnd hout. In de mond is hij sappig en fris, met een elegante structuur. U proeft opnieuw rood fruit, lichte minerale toetsen, kruiden, witte peper, hout, fruitige tannines en fijne zuren.

Drink deze wijn bij rund en lam, en bij romige kazen.


Rode Prijzen geldig van 1/2 t.e.m. 28/2/2019, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op