Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

“U koopt beter een goede cru bourgeois dan een mindere cru classé!”

Reist u even met ons mee terug in de tijd … naar Bordeaux in de 15de eeuw. De burgerij krijgt er dezelfde privileges als de adel, en mag daarom ook grond bezitten. De rijke commerçanten bemachtigen er zo de beste wijngaarden. In de regio verwijst het woord ‘cru’ zowel naar de wijn als naar de plaats waar hij vandaan komt. De vermelding ‘Cru Bourgeois’ verwijst dus naar de rijke commerçanten en hun ‘vignoble bourgeois’.

Door de jaren heen onderging het klassement verschillende veranderingen. Denk maar aan het klassement in 1932, waartoe 444 eigenaars in Médoc behoorden, onderverdeeld in 3 klassen. En dat van 2003, dat veel strenger was (maar 247 op 490 kandidaten werden uitgekozen). Dat klassement werd geschrapt in 2007, omdat enkele juryleden zowel bij de jury als bij de kandidaten hoorden.

Maar in 2008 werd er nieuw leven in het klassement geblazen. Er werd bijzondere aandacht besteed aan de onpartijdigheid van de jury, en aan het strikt naleven van de procedures. Zo staat het klassement nu open voor alle crus uit de Médoc, en baseert het zich op een controle van de middelen (audit op het domein), én van de resultaten (blinde degustatie van 2 millésimes). Elk jaar wordt het klassement herbekeken.

Wij stellen u graag voor aan enkele wijnen van châteaus die de laatste jaren de titel Cru Bourgeois dragen.


Rode Prijzen geldig van 4/12/2018 t.e.m. 3/1/2019, zolang de voorraad strekt.

Sorteer op