Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Druif in de kijker: carignan

De carignan komt oorspronkelijk uit Aragon (noordoost-Spanje), maar wordt ook veel geteeld in Sardinië. Het warme tot heel warme klimaat daar is perfect voor de carignan. Daarnaast vindt u de druif ook terug in de Languedoc, Roussillon en de Rhône, en ook in Zuid-Amerika, Australië …

Oude wijnstokken en een laag rendement
Vroeger was de carignan heel populair door zijn hoge rendementen (tot 200 hectoliter per hectare). Vandaag kiezen telers net voor een kleine oogst bij oude wijnstokken. Zo wordt de druif meer complex en verfijnd.

Dieprode kleur
De carignan staat garant voor volle, kruidige, en soms ook wel een beetje strakke wijnen. Gastronomische, intense wijnen met een dieprode kleur, typische aroma’s van zwart fruit, kruiden en kaneel in de neus, en frisse, krachtige tannines in de mond.

Monocépage of assemblage
De beste wijnen met 100 % carignan komen voort uit oude wijnstokken met een laag rendement. Vandaar dat u ook ‘Vieux Carignan’ op de fles leest. Maar de carignan komt pas echt tot zijn recht in assemblages. Zijn stevige karakter leent zich perfect tot samenstellingen met grenache, syrah of cinsault, druiven die zich dan volledig ontplooien.

Ontdek er nu 3 uit verschillende wijnlanden en profiteer van verleidelijke Rode Prijzen.

Vigno Carignan 2015
D.O. Valle del Maule – Chili

Het warme, droge klimaat van de Maulevallei is ideaal voor de honderdjarige carignan-wijnstokken. Deze evenwichtige, krachtige, maar toch subtiele monocépage is een subliem voorbeeld van wat de carignan kan teweegbrengen aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Serveer bij een uitgesproken stukje rood vlees, een stoofpotje of bij oude harde kazen.

Domaine du Bon Remède ‘Les Vignes Rousses’ 2014
A.O.P. Ventoux

Recht uit de Rhônestreek: een assemblage (60 % carignan, 30 % grenache noir, 10 % syrah) met druiven uit honderd jaar oude wijnstokken. Na de intense kleur ruikt u blauwe pruimen, kruiden en tabak. Zijn aanzet is fruitig en soepel. Daar komen frisse zuren bij in het middenstuk. In de krachtige en elegante finale geniet u van wilde kruiden. Lekker bij sappig rood vlees (côte à l’os) en stoofpotjes.

Isola dei Nuraghi I.G.T. ‘Buio Buio’ 2014
Mesa
Sardegna - Italie

Deze Sardijn bewijst hoe krachtig en verfijnd een monocépage van carignan kan zijn. Een boeket van zwart fruit, likeur en kruiden gaat vooraf aan de pure, lange en intense fruitige smaak.

Hij doet het goed bij pasta’s met vlees, rood vlees, klein en groot pelswild en oude harde kazen.

Rode Prijzen geldig van 8/1 t.e.m. 31/1/2018, zolang de voorraad strekt.


Sorteer op