Naar hoofdnavigatieNaar andere shop

Bergwijnen in de kijker

Vandaag nemen we u mee naar Jurançon, een regio aan de voet van de Pyreneeën in de Franse Sud-Ouest. Met zo’n 1.000 ha wijngaard is Jurançon een van de kleinere wijngebieden. Toch is de streek al sinds 1936 een erkende herkomstbenaming voor witte wijnen, en dus een van de oudste in Frankrijk.

De wijngaarden liggen voornamelijk op de zuidelijke flanken van de berghellingen. De wijnbouwers telen er vooral de lokale petit manseng en gros manseng. Die leveren zowel droge, licht zoete als likoreuze bergwijnen op.

Met deze drie wijnen maakt u kennis met alle verschillende aspecten van Jurançon.


Domaine Laguilhon 2016
A.O.P. Jurançon

Deze droge wijn van 50 % petit manseng en 50 % gros manseng wordt gekenmerkt door florale aroma’s, een vleugje honing, en toetsen van rode appel. Na zijn ronde aanzet proeft u opnieuw honing en ook wat mandarijn. Hij eindigt met een zachte maar frisse finale. Een echte aanrader bij slaatjes met geitenkaas.


Château Lafitte 2013
A.O.P. Jurançon

Antoine Arraou vinifieert deze zoete wijn van petit en gros manseng met veel zorg volgens biodynamische principes. U ruikt heel verfijnde aroma’s van wit fruit, passievrucht, fijne groene geuren en venkel. In de mond zijn de zoete toetsen, zuren en fruit perfect in evenwicht. Deze jurançon is opvallend fris en elegant, met opnieuw een frisse minerale toets in de lange finale. Perfect bij fruitdesserten.


Domaine Les Terrasses Vendanges Tardives 2014
A.O.P. Jurançon

Deze zoete jurançon van 100 % petit manseng ruikt naar perziken en gekonfijte abrikozen, afgewerkt met een elegante honingtoets. Ook in de mond proeft u gekonfijt fruit. De wijn is sappig en heel evenwichtig, en heeft een diepgaande finale met een mooie lengte. Probeer zeker bij blauwgeaderde kazen en een abrikozentaartje, bijvoorbeeld.


Rode Prijzen geldig van 15/1 t.e.m. 14/2/2018, zolang de voorraad strekt.


Sorteer op